misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżówki z powidłami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nie ma to jak domowej roboty pyszne, puszyste, bardzo delikatne drożdżówki z powidłami. Doskonała nie tylko na śniadanie w domu czy szkole ale i do kawy, gdy mamy ochotę na małe co nieco. Znikały szybciej niż się piekły.

Drożdżówki z powidłami Więcej zdjęć (19)

Składniki:

Drożdżówki z powidłami

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml letniego mleka
  • 110 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • Zaczyn:
  • 125 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki
  • Do przełożenia:
  • powidła
  • Do posmarowania drożdżówek
  • 1 rozmącone żółtko

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z powidłami
Do miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy wgłębienie. Obok wgłębienia dajemy żółtka i przesiewamy cukier puder. We wgłębienie wlewamy zaczyn.

Zaczyn:

Mleko wlewamy do szklanki. Dodajemy do niego drożdże, cukier oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ruszenia. Gdy drożdże urosną dodajemy rozpuszczone masło oraz letnie mleko. Zarabiamy gładkie bardzo elastyczne ciasto.

Do miski wlewamy niewielką ilość oleju i rozprowadzamy go po dnie i ściankach. Ostrożnie przekładamy ciasto do miski i rozprowadzamy cieniutką warstwę oleju po cieście. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zarabiamy, po czym rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Ciasto smarujemy powidłami i ostrożnie zwijamy je po długości w rulon. Ostrym nożem kroimy go w plastry o szerokości około 3 cm.

Tak przygotowane ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy po bokach rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 190 st około 25-30 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu można polać drożdżówki lukrem.
Drożdżówki z powidłami
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski dodajemy żółtka
Drożdżówki z powidłami
W szklance mieszamy wszystkie składniki na zaczyn
Drożdżówki z powidłami
Zaczyn wlewamy we wgłębienie zrobione w mące
Drożdżówki z powidłami
Gdy drożdże ruszą dodajemy pozostałe składniki ciasta
Drożdżówki z powidłami
Zarabiamy gładki i bardzo elastyczne ciasto
Drożdżówki z powidłami
Wkładamy je do miski natłuszczonej olejem
Drożdżówki z powidłami
Odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki z powidłami
Ponownie wyrobione ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta
Drożdżówki z powidłami
Ciasto smarujemy powidłami
Drożdżówki z powidłami
Zwijamy po długości w rulon
Drożdżówki z powidłami
Ostrym nożem tniemy na około 3 cm kawałki
Drożdżówki z powidłami
Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Drożdżówki z powidłami
Podrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem
Drożdżówki z powidłami
Pieczemy w 190 st około 25-30 minut
Drożdżówki z powidłami
Upieczone i ostudzone można polać lukrem
Drożdżówki z powidłami
Doskonałe na śniadanie i podwieczorek
Drożdżówki z powidłami
Idealne do szkoły lub pracy
Drożdżówki z powidłami
Doskonały dodatek do kawy lub herbaty