Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Drożdżówki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszne drożdżówki z rabarbarem, to strzał w 10 - idealne do kawy i do wszystkiego. Przygotowanie ich jest dość czasochłonne ALE WARTO! Jedna bułeczka to około 390kcal, 8g białka, 61g węglowodanów i 12g tłuszczy.

Drożdżówki z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem

Zaczyn:

Ciasto:

Kruszonka:

Nadzienie:

  • 300g rabarbaru
  • 30g cukru wanilinowego
  • 50ml wody

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem

KROK 1

Drożdżówki z rabarbarem
Składniki potrzebne do wykonania zaczynu drożdzowego.

3 łyżki mleka delikatnie podgrzać i wymieszać z cukrem, mąką i drożdżami. Zaczyn odstawić na 15minut.

KROK 2

Drożdżówki z rabarbarem
Składniki potrzebne do wykonania ciasta.

Mąkę przesiać przez drobne sito i przygotować resztę składników.

KROK 3

Drożdżówki z rabarbarem
Po dodaniu mleka podgrzewać około pół minuty do minuty.

W garnuszku rozpuścić masło. Do masła dodać 200ml mleka i cukier, całość wymieszać i delikatnie podgrzać.

KROK 4

Drożdżówki z rabarbarem
Składniki przed wymieszaniem i już ugniecione ciasto.

Do 3/4 przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, jajko i masę maślaną. Ciasto ugnieść i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

KROK 5

Drożdżówki z rabarbarem
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania kruszonki.

Składniki na kruszonkę ugnieść palcami i odstawić do lodówki.

KROK 6

Drożdżówki z rabarbarem
Rabarbra duszę dopóki nie zacznie się rozpadać.

Rabarbar pokroić w plasterki o grubości około 0,5cm, zalać wodą i dodać jedno opakowanie cukru wanilinowego- dusić około 10minut.

KROK 7

Drożdżówki z rabarbarem
Gotowe drożdżowki przed upieczeniem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich płaskie bułeczki. Na wierzch nałożyć rabarbar i posypać kruszonką. Drożdżówki piec 15-20minut w 180°C.

KROK 8

Drożdżówki z rabarbarem

Upieczone drożdżówki smakują wyśmienicie jeszcze ciepłe jak i zimne. Smacznego :)