izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Drożdżówki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Idealne na pożywne drugie śniadanie lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub zimnego mleka.

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem

ETAP 1:

Rozkruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy to ciepłym mlekiem. Wsypujemy odrobinę mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.

ETAP 2:

W garnku roztapiamy margarynę i odstawiamy ją, aby przestygła. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz wlewamy rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy całość na gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.

ETAP 3:

Ciasto dzielimy na 10 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę i kładziemy ją na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy. Po środku robimy lekkie wgniecenie i rozkładamy w tym miejscu pokrojony rabarbar. Bułkę można posypać cukrem bądź kruszonką. Bułeczki drożdżowe pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.