szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Drożdżówki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domowe wypieki drożdżowe.

Drożdżówki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z serem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Odstawiamy wymieszane w ciepłe miejsce aby wyrosło. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, jajkiem, olejem i wyrośniętymi dorżdżami i zagniatamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto odkładamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wystarczy na 20 minut, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser biały rozgniatamy, dodajemy do niego cukier i jajko i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki, które rozpłaszczamy i na środek każdego placka nakładamy farsz serowy. Zamykamy farsz w środeczku tworząc bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do190 stopni 20 minut.
Drożdżówki z serem
Gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na cześci
Drożdżówki z serem
Każdą część rozpłaszczamy tworząc placek
Drożdżówki z serem
Nadzienie przygotowujemy z sera białego jajka i cukru
Drożdżówki z serem
Nadzienie nakładamy na placki ciasta i zamykamy tworząc bułeczki