Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżówki z serem i kruszonką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do sera można dodać inny aromat np cytrynowy lub waniliowy.

Drożdżówki z serem i kruszonką. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z serem i kruszonką.

 

  • 1 szkl mleka
  • 4 dag drożdży
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 5 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 dag sera twarogowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • KRUSZONKA
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i kruszonką.
Do naczynia wlać podgrzane mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Masło roztopić, ostudzić. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, wlać masło, wbić 2 jajka i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia. Do głębokiego naczynia włożyć ser twarogowy, dodać cukier puder, 1 jajko, budyń i zmiksować. Następnie wsypać skórkę pomarańczową, rodzynki, aromat i dokładnie wymieszać. Z mąki, żółtka, masła, cukru, cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Dużą szklanką wycinać krążki. Na środek łyżką nakładać przygotowaną masę serową. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, ser posypać kruszonką. Drożdżówki ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie włożyć do piekarnika, piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Drożdżówki z serem i kruszonką.
Ser twarogowy zmiksować lub przemielić przez maszynkę.
Drożdżówki z serem i kruszonką.
Drożdżówki na blaszkę układać w odstępach bo podczas pieczenia rosną.