Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Drożdżówki z serem i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne, mięciutkie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim serem - na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

Drożdżówki z serem i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z serem i kruszonką

 

 

  • NADZIENIE :
  • ser biały - 300 g
  • żółtko - 1 szt
  • cukier puder - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i kruszonką
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

NADZIENIE : Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.

KRUSZONKA : Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.

CAŁOŚĆ : Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy.

Dzielimy na 12-13 kawałków. Każdy rozwałkowujemy. Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół.

Zwijamy „ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15-20 minut. Smacznego!
Drożdżówki z serem i kruszonką
Przepyszne , mięciutkie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim serem - na drugie śniadanie do pracy i szkoły!
Drożdżówki z serem i kruszonką
Przepyszne , mięciutkie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim serem - na drugie śniadanie do pracy i szkoły!