sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Drożdżówki z serem (ricotta)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kto nie lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja.

Drożdżówki z serem (ricotta)

Składniki:

Drożdżówki z serem (ricotta)

na ciasto:

  • 200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu ciasto ładnie trzyma formę)
  • 200 g mąki ( luksusowej)
  • 155 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3,5 łyżki drobnego, białego cukru
  • 45 g masła
  • 2 duże żółtka
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • Nadzienie:
  • 600 g twarogu( serek ricotta, otarta skórka i sok z 1 cytryny)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem (ricotta)

ETAP 1:

Przygotowywanie drożdżówek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu; pokruszone drożdże, ½ szklanki ciepłego mleka, cukier i 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W garnuszku, na małym ogniu, roztapiamy masło, odstawiamy do przestygnięcia.

ETAP 2:

Obie mąki przesiewamy przez sitko, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, roztrzepane żółtka, resztę mleka, pozostały cukier i sól. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznego ciasta( około 10 minut). Jeśli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę ciepłego mleka. Gładkie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

ETAP 3:

Drożdżówki z serem (ricotta)

Odsączony serek ricotta przecieramy przez sitko, dodajemy skórkę i sok z cytryny, cukier i jajko. Mieszamy.

ETAP 4:

Drożdżówki z serem (ricotta)

Wyrośnięte ciasto składamy jak kopertę( prawą część do środka, lewa na prawą, dolną do środka i górną do środka).

ETAP 5:

Drożdżówki z serem (ricotta)

A następnie delikatnie je rozwałkowujemy (na blacie podsypanym mąką) na placek o grubości około 3 mm i wymiarach około 33x60 cm.

ETAP 6:

Drożdżówki z serem (ricotta)

Placek smarujemy równomiernie nadzieniem serowym na całej powierzchni, zostawiając centymetrowy margines na brzegu.

ETAP 7:

Drożdżówki z serem (ricotta)

Ciasto składamy na trzy, 1/3 ciasta (dolną część) zaginamy i zakładamy do środka.

ETAP 8:

Drożdżówki z serem (ricotta)

Przykryliśmy 2/3 placka, drugą częścią( górną) przykrywamy pierwszą.

ETAP 9:

Drożdżówki z serem (ricotta)

Tak uformowane ciasto ( długi, wąski prostokąt) ostrym nożem, kroimy na paski o szerokości około 5 cm

ETAP 10:

Drożdżówki z serem (ricotta)

po czym skręcamy je w połowie, jak muszkę. Tak przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku, przez około 25 -30 minut. Studzimy na kratce.

ETAP 11:

Drożdżówki z serem (ricotta)

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Lukier robimy mieszając ½ szklanki cukru pudru z łyżką przefiltrowanego soku z cytryny. Smarujemy jeszcze ciepłe drożdżówki.