SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

  • 6
  • akrobatka2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Sezon truskawkowy w pełni :D Dlatego proponuję słodkie, puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Ciasto

Kruszonka

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Ciasto

Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając miękkie masło. Wyrobione ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 40 minut.

Kruszonka

Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami.

Nadzianie drożdżówek

Drożdżowki z truskawkami i kruszonką
Nadzianie bułeczek pokrojonymi truskawkami.

Gdy bułeczki wyrosną, dnem okrągłej szklanki zrobić w każdej wgłębienie, dociskając szklankę prawie do samej blaszki. W powstałe wgłębienie wsypać troszkę bułki tartej, a następnie umieścić pokrojone truskawki.

Posypanie drożdżówek słodką kruszonką.

Drożdżowki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki wysmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać kruszonką.

Pieczenie i studzenie

Drożdżowki z truskawkami i kruszonką
Studzenie upieczonych drożdżówek z truskawkami i kruszonką.

Piec w 190 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!