goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Drożdżówki z twarożkiem i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast wiśni użyć można innych owoców np. malin czy jagód, a nadzienie serowe zastąpić można budyniem.

Drożdżówki z twarożkiem i wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z twarożkiem i wiśniami

 

 

  • nadzienie:
  • twaróg 30 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • żółtko 1 sztuka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • wiśnie bez pestek 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z twarożkiem i wiśniami
Z drożdży przygotowujemy zaczyn. Dodajemy go do mąki i pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przygotować można w malakserze. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około 40 minut by podwoiło swą objętość. Dzielimy na około 14 równych części, formujemy kule i układamy na blaszce. Dnem szklanki w każdej kuli robimy wgłębienie. Ser łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i dokładnie ucieramy na gładką masę. We wgłębienie wkładamy masę serową, a na nią wiśnie (ja użyłam wiśni smażonych). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Drożdżówki pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.
Drożdżówki z twarożkiem i wiśniami
Ciasto dzielimy na około 14 równych części, formujemy kule i układamy na blaszce.
Drożdżówki z twarożkiem i wiśniami
Dnem szklanki w każdej kuli robimy wgłębienie
Drożdżówki z twarożkiem i wiśniami
Ser łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i dokładnie ucieramy na gładką masę
Drożdżówki z twarożkiem i wiśniami
We wgłębienie wkładamy masę serową, a na nią wiśnie

Tagi:

beza bezy