luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Zawsze udane ciasta drożdżowe

Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świerze drożdżówki z pysznym nadzieniem bakaliowym.

Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

Składniki:

Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

 

  • Ciasto drożdżowe maślane

 

 

  • Nadzienie drożdżówek

 

  • 4 łyżki marmolady śliwkowej
  • opakowanie mieszanki bakaliowej

Sposób przygotowania:

Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami
Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..





Bakalie pokroić i wymieszać z marmoladą.



Ciasto podzielić na ok 8 równych kawałków, uformować krążki z dołkami w środku i nałożyć nadzienie. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać pokruszonymi orzechami. Piec na kamieniu ok 30 min .. na blasze ok 45-50 min 175 st.