WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, drożdżowe bułeczki z dodatkiem upieczonej dyni. Nadziewane jabłkami, idealne na drugie śniadanie do pracy i na jesienne wycieczki.

Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami
Dynię najlepiej upiec lub ugotować dzień wcześniej i rozdrobnić, by uzyskać dwie szklanki puree. Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy kolejno dynię, wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, masło i szczyptę soli. Bardzo dokładnie zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia no ok godzinę. Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy i nadziewamy jabłkami, które można w razie potrzeby dosłodzić. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Po ok 10 minutach, gdy podrosną, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, do zrumienienia.
Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami
Łączymy wszystkie składniki potrzebne do ciasta.
Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami
Odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją wielkość.
Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami
Ciasto nadziewamy jabłkami, można dodać cukier lub cynamon.
Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami
Pieczemy w sporych odstępach ok 20 minut.