monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Drożdżowo-dyniowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przy wykrawaniu pierniczków koniecznie zaproście dzieci do pomocy, będzie przednia zabawa i moc radości, zapraszam do pieczenia:)

Drożdżowo-dyniowe pierniczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowo-dyniowe pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowo-dyniowe pierniczki

ETAP 1:

Drożdżowo-dyniowe pierniczki
do mąki z cukrem i drożdżami dodać jajko i żółtko

Puree z dyni rozmrozić i krótko zagotować, aby masa zrobiła się aksamitna i aby odparowała nadmiar wody. Do miski przełożyć oba rodzaje mąki. Dodać drożdże, cukier i wymieszać.

Mleko podgrzać wymieszać z przyprawą do piernika i podgrzać. Do mąk dodać jajko, żółtko i puree z dyni.

ETAP 2:

Drożdżowo-dyniowe pierniczki
do masy dodawać stopniowo podgrzane mleko z przyprawami

Miskę włożyć do robota kuchennego, wpiąć hak do zagniatania ciasta i zacząć zagniatać stopniowo dodając mleko.Zagniatać około 5 minut.

ETAP 3:

Drożdżowo-dyniowe pierniczki
ciasto zostawić do podwójnego wyrośnięcia po czym ponownie krótko wyrobić

Następnie ciasto wyłożyć do miski. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi ciasto ponownie lekko wyrobić.

ETAP 4:

Drożdżowo-dyniowe pierniczki
ciasto rozwałkować na placek i wykrawać pierniczki

Każde rozwałkować na płat o grubości około 5-6 mm. Foremkami w świątecznych kształtach wycinać ciasteczka.

Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta.

Do miseczki przełożyć białko, dodać mleko i roztrzepać. Pędzelkiem nakładać glazurę na każdy pierniczek.

Piec ciasteczka w 180 st około 8-10 minut ( do zrumienienia), odkładać do ostygnięcia na kratce.

ETAP 5:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wymieszać dokładnie z mlekiem. Dekorować pierniczki w ulubiony sposób ( ja maczałam w polewie połowę pierniczka po czym odkładałam na kratkę do zastygnięcia).

Smacznego!