jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowo-różana róża

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Gdy w głowie zaświtał mi pomysł na to ciasto, nie przypuszczałam, że po upieczeniu będzie tak pyszne. Uwielbiam gorące ciasto drożdżowe, więc najlepsze jak dla mnie było jeszcze ciepłe.

Drożdżowo-różana róża Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowo-różana róża

 

  • Tortownica 30 cm
  • Ciasto drożdżowe:

 

  • 0,5 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • Szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 10dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu.
  • Nadzienie:
  • 1-1,5 litry świeżych płatków różanych,
  • 1 małe jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • 10 dag sera białego.
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • Opakowanie gotowego lukru

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowo-różana róża
CIASTO: Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, sól, mąkę, letnie mleko. Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze około 5-10 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt ( około 1,5 cm). Smarujemy go nadzieniem serowo-różanym. Zwijamy całość w roladę. Roladę dzielimy na około 8 części. Tniemy ślimaczki. Układamy na przygotowanej tortownicy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 minut w 180°C. NADZIENIE: Płatki przekładamy do malaksera i miksujemy z cukrem. Dokładamy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Nadzieniem smarujemy rozwałkowane ciasto drożdżowe. WYKOŃCZENIE: Upieczone ciasto lukrujemy. Lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu
Drożdżowo-różana róża
Składniki nadzienia przekładamy doi malaksera i dokładnie miksujemy
Drożdżowo-różana róża
na rozwałkowane ciasto wykładamy różano-serową masę.