Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowy chleb dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kolejny chlebek dyniowy, tym razem drożdżowy. Delikatny i mięciutki niczym bułeczka :) Ma ładny, dzięki dyni, kolorek.

Drożdżowy chleb dyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy chleb dyniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb dyniowy
Dynię obrać ze skóry, miąższ wrzucić do garnuszka, zmiksować blenderem na puree. Do pojemnika robota wsypać mąkę i sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do pojemnika z mąką, dodać puree z dyni i olej. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko i uformować podłużny bochenek. Włożyć do formy 15x28cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (30-40 minut). Po tym czasie chleb naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut, obniżyć do 180 i piec jeszcze 30 minut. gdyby chleb się za szybko rumienił przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce
Drożdżowy chleb dyniowy
Dynię obrać ze skóry, miąższ wrzucić do garnuszka, zmiksować blenderem na puree.
Drożdżowy chleb dyniowy
Do pojemnika robota wsypać mąkę i sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do pojemnika z mąką, dodać puree z dyni i olej. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Drożdżowy chleb dyniowy
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko i uformować podłużny bochenek. Włożyć do formy 15x28cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (30-40 minut).
Drożdżowy chleb dyniowy
Po tym czasie chleb naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut, obniżyć do 180 i piec jeszcze 30 minutEtap 4