SUPERPRZEPIS

Drożdżowy chleb piwny z makiem

  • 1
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Drożdżowy chleb piwny z makiem Więcej zdjęć (5)

Puszysty chlebek na piwie, z chrupiącą makową skórką. dobrze smakuje ze słonymi i słodkimi dodatkami.

Składniki:

Drożdżowy chleb piwny z makiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb piwny z makiem
Do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać piwo w temperaturze pokojowej, dodać stopione masło, mąkę i sól.

Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek.

Przełożyć go do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać grubo makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Piec około 35 minut. wystudzić na kratce. 
Drożdżowy chleb piwny z makiem
w letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże
Drożdżowy chleb piwny z makiem
dodajemy roztopione masło, mąkę i sól, zagniatamy
Drożdżowy chleb piwny z makiem
wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy
Drożdżowy chleb piwny z makiem
wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy makiem

Tagi:

pieczywo chleb