Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowy chleb z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepyszny chleb drożdżowy z dodatkiem ziemniaków, które sprawiają, że jest mięsisty i dłużej świeży.

Drożdżowy chleb z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy chleb z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb z ziemniakami
Do misy robota wlać wodę, dodać szczyptę drożdży (niewielki okruszek świeżych lub szczypta suszonych), wymieszać aby się rozpuściły. Dodać sól i mąkę i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 14-16 godzin w temp. pokojowej.

Ziemniaki wrzucić do wody, dodać cukier i drożdże i zmiksować całość blenderem. Wlać do wyrośniętego zaczynu. Dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić i uformować kulę.

Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem. Przykryć sciereczką i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 180 i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Wystudzić na kratce
Drożdżowy chleb z ziemniakami
z podanych składników przygotować zaczyn
Drożdżowy chleb z ziemniakami
ziemniaki i wodę zmiksować blenderem na gładki krem
Drożdżowy chleb z ziemniakami
do zaczynu dodać krem ziemniaczany i resztę składników i zagnieść
Drożdżowy chleb z ziemniakami
wyrośnięte ciasto zagnieść i przełożyć do formy