Drożdżowy koszyk wielkanocny

  • 2

Zobacz wideo, jak zrobić drożdżowy koszyk wielkanocny. Koszyk wykonany w ten sposób sprawdzi się jako świąteczna dekoracja stołu.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Drożdżowy koszyk wielkanocny
Składniki potrzebne do wykonania drożdżowego koszyka wielkanocnego:
- pół szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 jajka (3 do ciasta 1 do posmarowania koszyczka)
- 1 kg mąki pszennej
- duża szczypta soli


Sposób wykonania drożdżowego koszyka wielkanocnego:

1. Wlej mleko do rondelka i podgrzewaj do czasu, aż będzie letnie. Do drożdży dodaj połowę przygotowanego cukru i wymieszaj. Dolej do nich połowę letniego mleka, oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.  

2. Rozbij jajka i wymieszaj z pozostałym cukrem. Mąkę przesyp do dużej miski. Przygotuj zagłębienie. Dodaj dużą szczyptę soli. Wlej zaczyn drożdżowy i zacznij zarabiać ciasto.

3. Partiami wlewaj jajka i dalej zarabiaj ciasto. Tak samo postępuj z olejem. Pod koniec dolej letnie mleko. Dokładnie połącz składniki i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto, zagnieć, przekrój na 2 części i rozwałkuj na płaty o grubości ok. 3mm.

4. Pokrój ciasto w paski. Zacznij zaplatać plecionkę. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż na nie zaplecione ciasto. Odetnij wystające części. Z pozostałego ciasta zrób rączkę do koszyczka oraz rant.

5. Rozbij jajko i posmaruj przygotowany koszyczek i rączkę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włóż koszyczek na ok. 40 minut - rączkę wyjmij po 20 minutach.