dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Drożdżowy kwiatek z mieszanymi owocami lata

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze drożdżówki! Bardzo puszyste, w sam raz słodkie, nie suche i nie "kleiste". Nie mogłam się zdecydować z jakimi owocami będą więc użyłam do nich 4 rodzaje: czerwone i czarne porzeczki, jagody i agrest.

Drożdżowy kwiatek z mieszanymi owocami lata

Składniki:

Drożdżowy kwiatek z mieszanymi owocami lata

ciasto

nadzienie

lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Drożdżowy kwiatek z mieszanymi owocami lata
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2 minuty. Rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać oliwę, płynny miód, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich formować na kształt bułeczki. Układać w okrągłej formie. W każdej drożdżowej kulce wgnieść palcami lub małą szklaneczką dołek. Układać owoce.

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Gorące polać lukrem.

Do cukru pudru wlać wodę, rozetrzeć łyżką do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać kilka kropel wody (dodawać ostrożnie żeby lukier nie zrobił się zbyt rzadki).