Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Drożdżowy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny drożdżowy makowiec zwijany

Drożdżowy makowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowy makowiec

 

  • 3 szklanki maki
  • 150g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 jaja
  • 60g drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • cukier waniliowy
  • puszka gotowej masy makowej

Sposób przygotowania:

Drożdżowy makowiec
Margarynę roztopić i ostudzić. Drożdże rozmieszać z cukrem 2 łyżkami mąki i łyżką mleka, rozczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z cukrami , dodać żółtka , jajka, mleko, rozczyn, i wlać margarynę - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie po czym rozwałkować dość cienko na 3 prostokąty .Każdy prostokąt posmarować makiem, zawinąć boki i zwijać roladę, roladę zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając luz na wyrośnięcie.Rolady piec w temp ok 180 stopni przez 50 minut.
Drożdżowy makowiec
Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce
Drożdżowy makowiec
Każdy rozwałkowany prostokąt posmarować makiem
Drożdżowy makowiec
roladę zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając luz na wyrośnięcie