Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Drożdżowy placek z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżowy placek z gruszkami i kruszonką

Drożdżowy placek z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy placek z gruszkami

 

 

  • Kruszonka:
  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki

 

  • Ponadto:
  • 5 dużych gruszek

Sposób przygotowania:

Drożdżowy placek z gruszkami
Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Drożdże rozmieszać wraz z mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier waniliowy, żółtka oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać wystudzoną, rozpuszczoną margarynę i wyrabiać jeszcze parę minut, a następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównać powierzchnię ciasta. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch ciasta. Przygotować kruszonkę: Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, a następnie zagnieść palcami, aż powstanie kruszonką. Przygotowaną kruszonką posypać owoce na cieście. Tak przygotowane ciasto piec w 180 st przez 1h.
Drożdżowy placek z gruszkami
Drożdżowy placek z gruszkami
Drożdżowy placek z gruszkami
Drożdżowy placek z gruszkami

Tagi:

ciasto placek