.Dominika.

.Dominika.

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Drożdżowy placek z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne jabłka pod kruszonką z ciastem drożdżowym.

 Drożdżowy placek z jabłkami

Składniki:

Drożdżowy placek z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 4 szkl. maki wrocławskiej lub poznańskiej
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 ½ szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki oleju
  • Esencja pomarańczowa
  • 4 żółtka
  • Szczypta soli
  • Nadzienie: około 1 kg jabłek ( może być mniej )
  • Przyprawa do piernika
  • Kruszonka: 10 dag mąki
  • 10dag masła
  • 8 dag cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy placek z jabłkami
Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki oraz ½ szkl. lekko ciepłego mleka. Rozmieszać postawić pod przykryciem w ciepłym miejscu. Resztę mleka, masło, cukier i olej rozgrzać w garnku. Gdy zawrze przesiewać mąkę z szczypta soli . Wymieszać. Do letniego ciasta dodać esencję pomarańczową i rozczyn. Wbić żółtka, wyrobić drewnianą łyżką. Kruszonka: Wymieszać cukier mąkę i pokrojone w płatki masło. Wyrobić odstawić do lodówki. Nadzienie: jabłka pokroić w ósemki i później w plasterki. Ciasto przełożyć do formy ułożyć jabłka posypać odrobiną przyprawy do piernika. Z kruszonki rwać zacierki na ciasto. Piec 45 min. 170 stopni.