SUPERPRZEPIS

Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi

Ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni jest bardziej wilgotne, dłużej zachowuje świeżość, a jednocześnie jest puszyste i zdrowe. Śliwki węgierki i wiórki kokosowe dopełniają jesienne smaki.

Składniki:

Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi

 

 

 

  • PONADTO:
  • śliwki – 300 g
  • wiórki kokosowe – 3 łyżki

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 70 g
  • masło – 50 g
  • cukier drobny – 50 g

Sposób przygotowania:

Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi
Składniki kruszonki rozetrzeć do uzyskania grudek. Na czas przygotowywania ciasta kruszonkę przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiać, a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x36 cm. Foremkę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania. Gdy ciasto wyrośnie posypać je po wierzchu wiórkami kokosowymi, ułożyć śliwki bez pestek i posypać kruszonką. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec 35- 40 minut. Upieczone ciasto zostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.