edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Do ciasta użyłam kupną masę z niebieskiego maku i resztkę domowej masy z białego maku, jaka mi została po pieczeniu rogali marcińskich.

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami

CIASTO:

DODATKOWO:

  • 40 dag masy makowej
  • 50-60 dag śliwek węgierek
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami

ETAP 1:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
Do przesianej mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, masło, jajka i wyrośnięty zaczyn.

Masło stopić, mąkę przesiać, całe jajka i żółtko roztrzepać widelcem.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i 1/3 mleka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Podgrzać mleko.
Do przesianej mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, masło, jajka i wyrośnięty zaczyn.

ETAP 2:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
Masę wyrabiać przez 10 minut do otrzymania miękkiego, elastycznego ciasta.

Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe letnie mleko, następnie ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiać przez 10 minut do otrzymania miękkiego, elastycznego ciasta.

ETAP 3:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować masłem.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.

ETAP 4:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
Podczas wyrastania ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką.

ETAP 5:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
Na każdym pasku rozsmarować porcję masy makowej.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 55x40 cm, przekroić wzdłuż dłuższego boku na trzy paski równej szerokości.
Na każdym pasku rozsmarować porcję masy makowej.

ETAP 6:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
Każdy pasek zwinąć w rulon.

Każdy pasek zwinąć w rulon.

ETAP 7:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
Rulony ułożyć spiralnie w przygotowanej tortownicy.

Rulony ułożyć spiralnie w przygotowanej tortownicy.

ETAP 8:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
W przerwy pomiędzy rulonami powciskać połówki śliwek.

W przerwy pomiędzy rulonami powciskać połówki śliwek.

ETAP 9:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
Tortownicę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Tortownicę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 10:

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami
Ciasto wystudzić w tortownicy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni (155-160 z termo obiegiem) przez około 40 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy i oprószyć cukrem pudrem.