iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowy zawijaniec z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zwyczajne ciasto drożdżowe do zwyczajnej kawy w środku zwykłego tygodnia, uroku dodają mu figi, a całość jest pyszna.

Drożdżowy zawijaniec z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowy zawijaniec z budyniem

ciasto:

dodatkowo:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń o dowolnym smaku u mnie toffi
  • 2 gruszki
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • figi do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drożdżowy zawijaniec z budyniem

ETAP 1:

Drożdżowy zawijaniec z budyniem
Ciasto rozwałkować na długość formy do pieczenia.

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dolać ciepłe mleko i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli, dodać zaczyn drożdżowy, jajka i ciepłe mleko. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Budyń wymieszać w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować i na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy, mieszając zagotować i wystudzić.

Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na niej ciasto w prostokąt.

ETAP 2:

Drożdżowy zawijaniec z budyniem
Gruszka moja była miękka więc jej wcześniej nie gotowałam.

Posmarować zimnym budyniem, posypać orzechami i na wierzchu ułożyć plasterki gruszek, zwinąć jak roladę.

ETAP 3:

Drożdżowy zawijaniec z budyniem
Po wierzchu posmarować rozmaconym jajkiem.

Formę do keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto po wierzchu posmarować jajkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

ETAP 4:

Drożdżowy zawijaniec z budyniem

Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 35-40 minut po upieczeniu wystudzić i po wierzchu polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kilku kropli wody, ozdobić cząstkami fig.