Charlotta

Charlotta

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Duet brokułowo - kalafiorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem o dwóch smakach. Choć nie trudna w przygotowaniu, bardzo efektowna i smaczna. Połączenie kolorów i smaków brokułu i kalafiora cieszy oko i podniebienie!

Duet brokułowo - kalafiorowy

Składniki:

Duet brokułowo - kalafiorowy

 

  • 1x Brokuły różyczki Hortex Kalafior różyczki Hortex - 1 op.

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Duet brokułowo - kalafiorowy
Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy połowę drobno pokrojonej cebuli którą podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony ząbek czosnku i krótko podsmażamy. Następnie wrzucamy różyczki brokułu i smażymy około 5 minut. Brokuł przekładamy do garnka, zalewany połową bulionu i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie przygotowujemy drugą część zupy. Pozostałą cebulę podsmażamy na patelni na 2 łyżkach masła, a następnie dodajemy różyczki kalafiora i smażymy około 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż kalafior będzie miękki. Doprawiamy. Gdy obydwie zupy są ugotowane należy je zmiksować na gładki krem i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Następnie nakładamy zupę na talerze używając dwóch chochelek. Stół wygląda ciekawie, gdy staramy się aby każdy talerz miał inną kompozycję zup – pół na pół, okręgi – wszystko zależy od fantazji kucharza! Zupę podajemy jak kto lubi - z groszkiem ptysiowym, grzankami, lub bez żadnych dodatków! Smacznego! :)