anetka19234

anetka19234

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Kluski śląskie z sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski śląskie robimy wg przepisu. Robimy sos i polewamy na kluski śląskie. Sos jest łagodny o przyjemnym warzywnym smaku. Zadowoli każdego wegetarianina. Smaczny, zdrowy i pożywny smak doda świeżości każdej kuchni.

Kluski śląskie z sosem

Składniki:

Kluski śląskie z sosem

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem
Wykonanie kluski śląskie : Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki dokładnie utłuc w garnku, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części i zabrać 1/4 - rozłożyć na pozostałej części ziemniaków. W to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej aby wyrównać z poziomem ziemniaków, dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę. Z masy formować kulki, w środku robić palcem dziurkę. Sos: Do starego rosołu wrzucamy marchewkę kostkę . Gotujemy 30 min az zmięknie. Kroimy i wrzucamy por. Dusimy razem. Potem przyprawiamy przyprawą kurczak złocisty. Zagęszczamy mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie. Smacznego.