Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Duś - wg Buni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wrzucić składniki , zalać wodą i dusić - czyli ,, Duś " . To bardziej podpowiedź niż nowość .

 Duś - wg  Buni

Składniki:

Duś - wg Buni

 

  • 1 upieczona ćwiartka kurczaka
  • 1 pokrojona w paseczki świeża papryka
  • 2 cebule
  • 8 usmażonych na rumiano pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra
  • mielona papryka słodka
  • sól
  • pieprz mielony
  • curry
  • majeranek
  • mąka do zagęszczenia ( lub np. gotowy sos jasny lub ciemny do pieczeni Knorra w słoiczku

 

Sposób przygotowania:

Duś - wg Buni
Mięso obrać od kości i ze skórek, podzielić na kawałki ( takie ,,strzępki " nieregularne ).Cebulę zeszklić na oleju. Do garnka włożyć mięso, pieczarki, cebulę, paprykę - zalać wodą , dodać kostkę grzybową i dusić ok 40 minut. Doprawić do smaku .Można zagęścić mąką lub gotowym sosem ( jak używamy gotowego sosu to lepiej najpierw zagęścić a potem doprawić ).
Podawać z ryżem na sypko, kluseczkami, pieczywem - posypane pokrojoną natką pietruszki.
Podpowiadam , że jest to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałości innych posiłków .Ja mam zawsze w zapasie upieczonego kurczaka ( takiego z rożna, pieczonego w całości w różnych przyprawach, pieczonego w rękawie foliowym ) , smażone pieczarki zamrożone, paprykę zamrożoną na leczo. Wystarczy dosmażyć cebulkę i udusić wszystko. Taki niby gulasz - czyli ,, Duś " .