Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Duszki dyniowo - pistacjowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przerażająco smaczna, słodka dyniowo-pistacjowa przekąska dla dzieci! Strach skosztować! Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę halloweenową dla najmłodszych.

Duszki dyniowo - pistacjowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszki dyniowo - pistacjowe

 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej, jasnej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru-pudru
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 kopiaste łyżeczki przecieru dyniowego
  • garść pistacji
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: biały lukier

Sposób przygotowania:

Duszki dyniowo - pistacjowe
Mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier-puder. Pistacje (pozbawione łupinek) mielimy na pył i również dodajemy do suchych składników. Wszystko to dokładnie mieszamy ze sobą. Do osobnego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajko, olej oraz przecier dyniowy - i wszystko mieszamy (rozbełtujemy ;)).

Do wcześniej przygotowanych "suchych" składników dodajemy "mokre" - i znów solidnie mieszamy, aż powstanie nam jednolita, brązowa masa (nie będzie ona zwarta, ale dość gęsta; nie wodnista!). Tak przygotowane ciasto przekładamy do silikonowych foremek (u nas były to "halloweenowe" duszki, ale docelowo przepis polecam do form na muffiny).

Piekarnik rozgrzewamy do około 190 stopni C i w tej temperaturze pieczemy "duszki" przez 20 minut. Przestudzone wydobywamy z formy i lukrujemy na biało. Smacznego!
Duszki dyniowo - pistacjowe
Pistacje mielimy mielimy bardzo drobniutko - na
Duszki dyniowo - pistacjowe
Osobno mieszamy
Duszki dyniowo - pistacjowe
Wymieszana masa powinna mieć jednolity, brązowy kolor.
Duszki dyniowo - pistacjowe
Foremki wypełniamy do połowy. Docelowo przepis polecam na muffiny - ale tutaj akurat ukazane są halloweenowe duszki. ;)

Tagi:

jajko jajka dynia