Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Duszona kaczka z mlekiem kokosowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kaczka duszona w aromatycznym sosie z selerem, gorszkiem, pietruszka i mlekiem kokosowym.

Duszona kaczka z mlekiem kokosowym

Składniki:

Duszona kaczka z mlekiem kokosowym

 

  • kaczka - 2 porcje, np nogi,
  • czosnek - 5 zabków,
  • cebula - 1 duza,
  • groszek mrozony - 1/2 szklanki,
  • seler naciowy - 1 lodyga,
  • pietruszka korzen - 2 sztuki,
  • mleko kokosowe - 200ml,
  • sól, pieprz,
  • papryka czerwona w proszku,- ok 1 lyzka,
  • imbir - 1/3 lyzeczki,
  • sos sojowy - 1 lyzka,
  • vegeta - 1 lyzka,
  • sok z cytryny - 3 lyzki,
  • ocet balsamiczny - 0,5-1 lyzeczki,
  • cynamon - 1/2 lyzeczki,
  • kolendra mielona - 0,5 -1 lyzeczka,
  • kminek mielony- 1/3 lyzeczki,
  • cukier brazowy - 1 lyzka,
  • maka pszenna lub kukurydzuana do zageszczenia sosu,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Duszona kaczka z mlekiem kokosowym
Kaczke w razie potrzeby rozmrozic,umyc, osuszyc i natrzec przyprawami: sola, pieprzem i przecisnietymi przez praske dwoma zabkami czosnku. Wstawic na noc do lodówki. Na rozgrzanych trzech lyzkach oleju podsmazyc mieso z obu stron, na rumiano. Przelozyc do rondla, mieso ponakluwac w wielu miejscach i zalac woda, dodac lyzke vegety, przykryc i dusic na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok godzine i 10 minut. Cebule, pietruszke, selera i czosnek obrac, umyc i drobno pokroic. Dodac cebule, sól, pieprz, papryke, sos sojowy, sok z cytryny, kminek, imbir, cynamon, cukier i ocet balsamiczny, gotowac przez 15 minut, po czym dodac seler naciowy, przeplukany mroznowy groszek i pietruszke, gotowac przez ok 15 minut, dodac posiekane 3 zabki czosnku i mleko kokosowe, zagotowac, dodac kolendre, zagescic maka rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody, zagotowac i ostatecznie doprawic do smaku. Podawac z ziemniakami lub ryzem. W trakcie gotowania mozna dodac 1/3 szklanki bialego wina.

Tagi:

sosy kaczka mak