dzastina

dzastina

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 142]

Duszona kalarepka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniały dodatek do potraw np drobiu , jaj

Duszona kalarepka

Składniki:

Duszona kalarepka

 

  • 8 młodych kalarepek

 

 

 

 

 

  • ok 4 łyżek posiekanego koperku

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Duszona kalarepka
Kalarepki myjemy i usuwamy stwardniałe zewnętrzne liście, a młode środkowe drobno posiekać.
Bulwy obieramy i kroimy w dość grubą kostkę.
W garnku zagotowujemy mleko z dodatkiem soli i 2 łyżeczek cukru.
Następnie do wrzącego wkładamy kalarepki, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie.
Mąkę rozprowadzamy z śmietaną wlewamy do garnka z kalarepką, mieszamy i chwilę razem dusimy. Przyprawiamy solą i ewentualnie cukrem i mieszamy z koperkiem.
Podajemy jako jarzynkę do potraw :)

Tagi:

kalarepa