sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

duszona kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

doskonały dodatek do żeberek

duszona kapusta

Składniki:

duszona kapusta

 

  • srednia glowka kapusta biała,
  • 1 duza marchewka,
  • 1 czesc por (biała część),
  • 1 polowka filet z kurczaka,
  • do smaku przyprawa do bigosu Prymat,
  • 2 listki liść laurowy Prymat,
  • do smazenia olej,
  • 1 kostka kostka bulionowa,
  • do posypania natka pietruszki

Sposób przygotowania:

duszona kapusta
Kapuste szatkujemy w dosc duze kawalki.Solimy i odstawiamy na chwile.Marchew obieramy ,pluczemy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku na oleju podsmazamy pora pokrojonego w plasterki i wkladamy posiekane mieso.Podsmazamy razem po czym wrzucamy czesc kapusty i marchewke.Zalewamy szklanka goracej wody z kostka bulionowa.Przykrywamy i dusimy.Pochwili ,gdy kapusta sie skurczy dodajemy pozostalą jej ilosc i dusimy pod przykryciem czesto mieszajac.Dodajemy lisc laurowy i przyprawe do bigosu.Dusimy az kapusta bedzie miekka ale nie rozpadajaca sie.Kapuste przed podaniem posypujemy posiekana natka pietruszki.