Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona kapusta na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonały dodatek do obiadu.

Duszona kapusta na pomidorowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona kapusta na pomidorowo

 

  • ok. 50 g białej części pora
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/4 bardzo dużej główki kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta na pomidorowo
Por oczyścić, pokroić w ćwierć plasterki. Czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim por z czosnkiem. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę z marchewką dodać do pora. Wymieszać, smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do kapusty wlać 1 szklankę wody, dodać masło roślinne, koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i pieprzu. Wymieszać. Dusić na średnim ogniu do miękkości wszystkich warzyw. Przez kilka minut dusić pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić dalej, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.
Duszona kapusta na pomidorowo
Pokrojony por i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Duszona kapusta na pomidorowo
Poszatkowana kapusta i obrana starta na tarce marchewka.
Duszona kapusta na pomidorowo
Masło roślinne koncentrat pomidorowy woda cukier sól i pieprz dodane do podsmażonych warzyw.
Duszona kapusta na pomidorowo
Warzywa duszone na średnim ogniu do miękkości.

Tagi:

kapusta