Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Duszona kiszona kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Duszona kiszona kapusta to odpowiednia potrawa do spożywania zimą.

Duszona kiszona kapusta

Składniki:

Duszona kiszona kapusta

 

  • 2 porcje:
  • 1/2 kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250-300 ml wody lub rosołu
  • 10 dag przerośniętej mięsem wędzonej słoniny
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • sól
  • ocet jabłkowy

Sposób przygotowania:

Duszona kiszona kapusta
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojoną (wcześniej wypłukaną w wodzie) kiszoną kapustę, następnie jabłko ze skórka pokrojone w kostkę, kminek, podsmażoną słoninę i miód i zalać 250-300 ml wody lub rosołu, gotować półtorej godziny, na 10-15 minut przed zdjęciem z ognia można dodać trochę octu jabłecznego.