dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Duszona łopatka z warzywami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Duszone plasterki łopatki wieprzowej z włoszczyzną, papryką i pomidorami. Smaczne, pożywne danie na obiad.

Duszona łopatka z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

Duszona łopatka z warzywami w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Duszona łopatka z warzywami w sosie pomidorowym

Pierwszy etap:

Duszona łopatka z warzywami w sosie pomidorowym
Umytę warzywa kroimy w drobne kawałeczki.

Warzywa myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę, marchew i pietruszkę kroimy w słupki.

Drugi etap:

Duszona łopatka z warzywami w sosie pomidorowym
Przyprawione mięsko obsmażamy z każdej strony

Mięso kroimy w plastry. Nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka.

Trzeci etap:

Duszona łopatka z warzywami w sosie pomidorowym
Mięso i warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.

Do mięska dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek. Dodajemy włoszczyznę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem ok 30 minut.

Czwarty etap:

Duszona łopatka z warzywami w sosie pomidorowym
Mięso i warzywa dusimy na wolnym ogniu.

Do mięsa dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy do miękkości i doprawiamy do smaku.
Smacznego!


Tagi:

dania mięsa