Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona marynowana łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wieprzowa łopatka w marynacie z dodatkiem cynamonu i curry, a następnie powoli duszona do miękkości.

Duszona marynowana łopatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona marynowana łopatka

 

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • szczypta curry
  • 4 łyżki oleju do marynaty
  • olej do smażenia
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Duszona marynowana łopatka
Mięso umyć, lekko osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego zioła, olej i wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie zamarynowane mięso z każdej strony mocno zrumienić na rozgrzanym oleju. Do zrumienionego mięsa dodać kostkę mięsną, wlać 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny. W połowie duszenia dolać szklankę wody. Gotowe mięso kroić w plastry w poprzek włókien. Podawać z powstałym podczas duszenia sosem.
Duszona marynowana łopatka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.
Duszona marynowana łopatka
Wieprzowa łopatka dokładnie pokryta marynatą.
Duszona marynowana łopatka
Zamarynowane mięso zrumienione na rozgrzanym oleju.
Duszona marynowana łopatka
Zrumienione mięso zalane wodą z dodatkiem kostki mięsnej.