marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Duszona pierś kurczęcia z grzybami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pierś umyć,osuszyć i pokroić w paski.Olej rozgrzać i obsmażyć mięso,dodając resztę składników.Zalać wodą,dusić 30 min.Dodać fix do potraw.

Duszona pierś kurczęcia z grzybami.

Składniki:

Duszona pierś kurczęcia z grzybami.

 

  • Podwójna pierś z kurczaka,
  • 50 dag.suszonych grzybów leśnych,np.podgrzybki,kozaki,
  • biała część pora,
  • 2 papryki- czerwona i pomarańczowa,
  • 1,5 szklanki zimnej wody,
  • 3 listki laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • fix do potraw chińskich,
  • pieprz cayenne,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Duszona pierś kurczęcia z grzybami.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej,a rano odlać z nich wodę,osączyć na sitku i pokroić w paski.Warzywa również obrać,opłukać i pokroić na talarki i paski,usuwając odpadki.Mięso opłukać,osuszyć i pokroić na paski.Tłuszcz rozgrzać w woku lub głębszej patelni i kłaść kawałki drobiu na skwierczący olej.Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano,dodając po kolei pokrojone grzyby i warzywa.Smażyć jeszcze przez 5 min.Zalać wodą na tyle,by zakryła składniki,dodać przyprawy zapachowe. Dusić pod przykryciem z 30-40 min na zmniejszonym ogniu.Pod koniec wsypać fix do potraw chińskich,zamieszać i dusić jeszcze 5 min.Wyłączyć palnik,a potrawkę doprawić pieprzem i wyłożyć na talerze lub do miseczek do potraw orientalnych i podawać z wcześniej ugotowanym ryżem długoziarnistym.