Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Duszona pierś z gęsi z sosem piernikowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze a zarazem najdelikatniejsze są podudzie i pierś. Nadają się one nie tylko do duszenia, ale też do smażenia i pieczenia.

Duszona pierś z gęsi z sosem piernikowym

Składniki:

Duszona pierś z gęsi z sosem piernikowym

 

  • 4 piersi z gęsi
  • 1 opakowanie pierników staropolskich
  • 200 ml octu balsamicznego
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Duszona pierś z gęsi z sosem piernikowym
Z piersi wycinamy kości, tak by obie jej strony nie zostały rozdzielone. Pierniki kruszymy, zalewamy octem balsamicznym, dodajemy posiekany rozmaryn i czosnek, czerwone wino, sól i pieprz. Do tak przyrządzonej marynaty dodajemy mięso z gęsi. Zostawiamy w chłodnym na kilkanaście godzin. Po zamarynowaniu ściśle zawijamy każdą pierś w folię spożywczą i gotujemy w wodzie pod przykryciem przez około 2 godziny. Resztę składników cedzimy przez drobne sito i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.Uzyskanym w ten sposób sosem polewamy gęś przed podaniem.

Tagi:

piernik