eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Duszona pierś z kurczaka Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam dużą podwójną pierś kurczaka z kością i skórą. Ponacinałam piersi żeby bardziej przeszły przyprawami.

Duszona pierś z kurczaka Eli

Składniki:

Duszona pierś z kurczaka Eli

mięso

  • 1 duża podwójna pierś kurczaka z kością i skórą - około 1 kg

dodatki

  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Duszona pierś z kurczaka Eli

przygotowanie mięsa

Duszona pierś z kurczaka Eli
Opłukaną pierś osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pierś kurczaka opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa cd

Duszona pierś z kurczaka Eli
Osuszoną pierś kurczaka skośnie ponacinać.

Osuszoną pierś ponacinać pod skosem.

przygotowanie pozostałych składników

Duszona pierś z kurczaka Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pozostałych składników cd

Duszona pierś z kurczaka Eli
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie pozostałych składników cd

Duszona pierś z kurczaka Eli
Przygotować obydwie papryki i przyprawy.

Przygotować przyprawę do kurczaka i do mięs, paprykę słodką i ostrą.

duszenie mięsa

Duszona pierś z kurczaka Eli
Pierś obsmażyć na rozgrzanym oleju.

W dużym rondlu rozgrzać olej i obsmażyć piersi z obu stron.

duszenie mięsa cd

Duszona pierś z kurczaka Eli
Czosnek i cebulę dodać do mięsa.

Do mięsa dodać cebulę, czosnek i razem chwilę smażyć.

duszenie mięsa cd

Duszona pierś z kurczaka Eli
Do mięsa dodać przyprawy.

Do mięsa dodać przyprawy, papryki, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć. Sos zmiksować. Smacznego!