eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Duszona szynka wieprzowa Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna marynowana,duszona szynka wieprzowa.

Duszona szynka wieprzowa Eli

Składniki:

Duszona szynka wieprzowa Eli

 

  • 1.2 kg szynki wieprzowej
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chilli słodko-ostrego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej typu kucharek
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka czosnku granulowanego (może być mniej)
  • pieprz

 

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka mięsna
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Duszona szynka wieprzowa Eli
Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wymieszać razem olej z pestek winogron,sosy sojowy i chilli,ocet winny,przyprawy warzywną i do wieprzowiny,pieprz.Mięso wysmarować marynatą,włożyć do zamykanego pojemnika i marynować,najlepiej całą noc.Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i przesmażyć.Podlać mięso wodą,dodać kostkę mięsną i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Mięso wyjąć na półmisek.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Szynkę pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!