mirkakropka

mirkakropka

Kucharz
[Przepisów: 16]

Duszone diabelskie żeberka z kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepis który znalazłam w gazecie i wytestowałam na moim mężu (jak wiele innych cichaczem mówiąc)

Duszone diabelskie żeberka z kuleczkami

Składniki:

Duszone diabelskie żeberka z kuleczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Duszone diabelskie żeberka z kuleczkami
Żeberka posypujemy przyprawą i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Na mięso układamy pokrojona w krążki cebulę(ilość zależna od upodobań). Na cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórki, całość polewamy odrobinę zalewą z ogórków. Polewamy obficie ketchupem. Zamykamy naczynie i na 1-1,5 h. wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C.
Ugotowane ziemniaki(mogą być z poprzedniego dnia z obiadu) mielimy,wbijamy jajko,dodajemy mąkę, mleko i wyrabiamy gładkie ciasto (musi sie dobrze lepić).Formujemy kuleczki wielkości orzecha i smażymy na jasnozłoty kolor na gorącym oleju. podajemy do upieczonych żeberek z dowolną surówką.