halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Duszone filety z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Filety z kurczaka duszone w winie wytrawnym białym z winogronem są pyszne , delikatne aromatyczne niepowtarzalny smak.

Duszone filety z kurczaka

Składniki:

Duszone filety z kurczaka

 

  • filet z kurczaka 2 sztuki
  • winogrono białe 25 dag
  • oliwa 5 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kasza gryczana 1/2 szklanki
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • wino białe wytrawne 400 ml

Sposób przygotowania:

Duszone filety z kurczaka
Kaszę gryczaną opłukać , zalać bulionem warzywnym , ugotować. Filety z kurczaka umyć, zbić lekko z obu stron. Rozgrzać oliwę, obsmażyć filety z obu stron. Oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie wlać wino, dusić mięso.Winogrono umyć, włożyć do mięsa, dusić razem ok. 15 minut. Doprawić sos do smaku sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Podawać filety z kaszą gryczaną.