iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Duszone mięsko z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięsko jest przygotowane w bardzo prosty sposób i z minimalną ilością przypraw, ale bardzo smaczne i aromatyczne.

Duszone mięsko z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Duszone mięsko z pieczarkami

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego ja miałam szynkę
  • 40 dag małych pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Duszone mięsko z pieczarkami
Mięso umyć i osuszyć, następnie pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić po wierzchu posypać solą oraz pieprzem i zostawić na chwilkę, aby mięso przeszło przyprawami. Na patelni stopić smalec i na gorącym ułożyć mięso i tylko je zrumienić delikatnie z dwóch stron, następnie odlać tłuszcz, a podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i udusić do miękkości pod koniec dodać cebule pokrojona w piórka i w całości pieczarki posypać tymiankiem około 1/2 łyżeczki i pod przykryciem dusić do miękkości w razie potrzeby dosmaczyć solą lub pieprzem.
Duszone mięsko z pieczarkami
Na patenie z mięsem dodać cebulę i pieczarki

Tagi:

mięso szynka