alicjab312

alicjab312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Duszone pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zimą jak nie ma świeżych grzybów to można udusić pieczarki.

Duszone pieczarki

Składniki:

Duszone pieczarki

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • oliwa do smażenia pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 serek topiony taki 10 dag
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Duszone pieczarki

Pieczarki umyć , pokroić w ćwiartki. Usmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć do garnka .Dodać pokrojoną drobno cebulę i masło .Zalać wodą .Dodać 1/2 łyżeczki soli i dusić 40 minut .Mąkę zmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do garnka i mieszając zagotować . Dolać śmietankę , włożyć serek i ogrzewać aż się rozpuści . Doprawić sola , pieprzem i maggi .
Można podawać z pieczywem lub ziemniakami .

Redakcja poleca: