zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Duszone polędwiczki wieprzowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

polędwiczki duszone..................

Duszone polędwiczki wieprzowe

Składniki:

Duszone polędwiczki wieprzowe

 

  • 2 polędwice wieprzowe
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 2 szczypty czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Duszone polędwiczki wieprzowe
Polędwice umyć, osuszyć i przekroić na dwie części.
Włożyć mięso do miski, dodać wszystkie przyprawy, chwilę je mieszać razem z mięsem i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie na patelni mocno rozgrzać olej.
Włożyć polędwiczki i obsmażać na mocnym ogniu z każdej strony.
Następnie dodać obraną, umytą i dość grubo pokrojoną cebulę i oczyszczone i pokrojone na cztery części pieczarki.
Dusić ale bez przykrycia od czasu do czasu potrząsając patelnią i obracając mięso z dodatkami.
W ten sposób dusimy wszystko 10 minut.
W miarę potrzeby dosalamy pieczarki.

Tagi:

sosy