Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszone rzodkiewki z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię przygotowywać do mięsnego obiadu jakiś warzywny dodatek. Tym razem wykorzystałam rzodkiewki i poddusiłam je z tartym chrzanem.

Duszone rzodkiewki z chrzanem

Składniki:

Duszone rzodkiewki z chrzanem

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka tartego chrzanu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Duszone rzodkiewki z chrzanem

Etap 1

Duszone rzodkiewki z chrzanem
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 2

Duszone rzodkiewki z chrzanem
Oczyszczone i pokrojone rzodkiewki dodane do cebuli.

Z rzodkiewek odciąć liście i korzonki. Rzodkiewki umyć, większe pokroić na 2-4 części, mniejsze można zostawić w całości. Rzodkiewki dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.

Etap 3

Duszone rzodkiewki z chrzanem
Koncentrat pomidorowy chrzan woda i przyprawy dodane do rzodkiewek.

Wlać do nich 1/4 szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy, chrzan, trochę soli i pieprzu. Wymieszać.

Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż rzodkiewki zrobią się prawie miękkie (mają pozostać lekko twarde). Podawać jako dodatek do obiadu.