zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Duszone udka curry

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Udka podałam z młodymi ziemniaczkami i kalafiorem z bułką tartą

Duszone udka curry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Duszone udka curry

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szczypty czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 szk bulionu ( rosół )
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Duszone udka curry
Udka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą i posypać czubrycą oraz curry i zostawić na 15 minut. Po tym czasie do szerokiego garnka lub na patelnię wlać olej, rozgrzać go i ułożyć udka skórą do dołu. Podsmażyć, obrócić i smażyć jakieś 5 minut. Następnie podlać udka bulionem, przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości. Gotowe udka można podawać na gorąco, ale równie dobrze smakują na zimno.
Duszone udka curry
udka podsmazyć a potem podlać bulionem i dusić do miękkości