Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszone udka z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Podsmażone z cebulą udka z kurczaka zalane wodą i duszone do miękkości. Proste, ale bardzo smaczne mięsko na obiad.

Duszone udka z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone udka z cebulą

 

  • 4 całe udka z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Duszone udka z cebulą
Udka umyć, osuszyć, kłaść na rozgrzany na patelni olej. Mięso z obu stron posolić, posypać czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs. Udka z obu stron zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dodać ją do mięsa, podsmażyć. Do mięsa z cebulą wlać 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 70-80 minut). Po tym czasie mięso zdjąć z patelni, a sos w razie potrzeby zredukować. 
Duszone udka z cebulą
Mięso położone na rozgrzany olej i posypane przyprawami.
Duszone udka z cebulą
Jedna duża cebula obrana i pokrojona w piórka.
Duszone udka z cebulą
Pokrojona cebula dodana do zrumienionego mięsa.
Duszone udka z cebulą
Podsmażone mięso z cebulą zalane dwiema szklankami wody.