Strona główna Duszone udko z gęsi w rozmarynie

Duszone udko z gęsi w rozmarynie

Gęś « poprzedni | następny »
Anna85 - Przepis na: Duszone udko z gęsi w rozmarynie offline

Szef Kuchni
Przepisy: 87
Duszone udko z gęsi w rozmarynie
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Mięso z gęsi oprócz walorów smakowych posiada również dużą wartość odżywczą.


trudność: trudne
czas:

Duszone udko z gęsi w rozmarynie - SKŁADNIKI:

  • 4 udka z gęsi
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 50 dkg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gałązka tymianku
  • pieprz

Duszone udko z gęsi w rozmarynie - PRZYGOTOWANIE:

Udka z gęsi marynujemy w rozmarynie, pieprzu i czosnku. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy w dużym garnku. Dodajemy przecier pomidorowy, układamy udka gęsi i zalewamy wodą, tak aby gęś była przykryta. Dodajemy wino, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy mięso do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła i mleko, ugniatamy na piure. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, rozgrzewamy na patelni resztę masła, miód i robimy karmel. Dodajemy do niego jabłka i posiekany tymianek. Gęś podajemy na piure ziemniaczanym z karmelizowanymi jabłkami, polewając sosem uzyskanym podczas duszenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Duszone udko z gęsi w rozmarynie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane