Strona główna Duszone udko z gęsi w rozmarynie

Duszone udko z gęsi w rozmarynie

Gęś « poprzedni | następny »
Anna85 - autor przepisu Duszone udko z gęsi w rozmarynie offline

Szef Kuchni
Przepisy: 87
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Duszone udko z gęsi w rozmarynie
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Mięso z gęsi oprócz walorów smakowych posiada również dużą wartość odżywczą.


trudność: trudne
czas:

Duszone udko z gęsi w rozmarynie - SKŁADNIKI:

  • 4 udka z gęsi
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 50 dkg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gałązka tymianku
  • pieprz

Duszone udko z gęsi w rozmarynie - PRZYGOTOWANIE:

Udka z gęsi marynujemy w rozmarynie, pieprzu i czosnku. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy w dużym garnku. Dodajemy przecier pomidorowy, układamy udka gęsi i zalewamy wodą, tak aby gęś była przykryta. Dodajemy wino, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy mięso do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła i mleko, ugniatamy na piure. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, rozgrzewamy na patelni resztę masła, miód i robimy karmel. Dodajemy do niego jabłka i posiekany tymianek. Gęś podajemy na piure ziemniaczanym z karmelizowanymi jabłkami, polewając sosem uzyskanym podczas duszenia.



Komentarze do Duszone udko z gęsi w rozmarynie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Gęś na pęczaku. Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem
Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem Pieczona pierś gęsia ze skórką Makaronowa babka w kapuście
Kluski nadziewane gęsiną i żurawiną Pieczona gęś z sosem żurawinowym Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną
Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem Gęsina z nadzieniem pistacjowo-gruszkowym Gęś pieczona z pomarańczą i jabłkiem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane