Strona główna Duszone udko z gęsi w rozmarynie

Duszone udko z gęsi w rozmarynie

Gęś « poprzedni | następny »
Anna85 offline

Szef Kuchni
Przepisy: 87
Duszone udko z gęsi w rozmarynie
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Mięso z gęsi oprócz walorów smakowych posiada również dużą wartość odżywczą.


trudność: trudne
czas:

Duszone udko z gęsi w rozmarynie - SKŁADNIKI:

Duszone udko z gęsi w rozmarynie - PRZYGOTOWANIE:

Udka z gęsi marynujemy w rozmarynie, pieprzu i czosnku. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy w dużym garnku. Dodajemy przecier pomidorowy, układamy udka gęsi i zalewamy wodą, tak aby gęś była przykryta. Dodajemy wino, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy mięso do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła i mleko, ugniatamy na piure. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, rozgrzewamy na patelni resztę masła, miód i robimy karmel. Dodajemy do niego jabłka i posiekany tymianek. Gęś podajemy na piure ziemniaczanym z karmelizowanymi jabłkami, polewając sosem uzyskanym podczas duszenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Duszone udko z gęsi w rozmarynie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Tort chlebowo-pasztetowy Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Pierś gęsi faszerowana kalafiorem Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Gęś na pęczaku. Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane