Strona główna Duszone udko z gęsi w rozmarynie

Duszone udko z gęsi w rozmarynie

Gęś « poprzedni | następny »
Anna85

Szef Kuchni
Przepisy: 87
Duszone udko z gęsi w rozmarynie
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Mięso z gęsi oprócz walorów smakowych posiada również dużą wartość odżywczą.


trudność: trudne
czas:

Duszone udko z gęsi w rozmarynie - SKŁADNIKI:

Duszone udko z gęsi w rozmarynie - PRZYGOTOWANIE:

Udka z gęsi marynujemy w rozmarynie, pieprzu i czosnku. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy w dużym garnku. Dodajemy przecier pomidorowy, układamy udka gęsi i zalewamy wodą, tak aby gęś była przykryta. Dodajemy wino, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy mięso do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła i mleko, ugniatamy na piure. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, rozgrzewamy na patelni resztę masła, miód i robimy karmel. Dodajemy do niego jabłka i posiekany tymianek. Gęś podajemy na piure ziemniaczanym z karmelizowanymi jabłkami, polewając sosem uzyskanym podczas duszenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Duszone udko z gęsi w rozmarynie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Zupa z brukwi na gęsinie Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami Gęś z jabłkami, pomarańczami
Pieczona pierś z gęsi Gęś po Piłsudsku  Tort chlebowo-pasztetowy
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane