Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Duszonki czyli beskidzki kociołek.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pieczonki (zwane również duszonkami) to pyszna potrawa biesiadna, przygotowana na ognisku w specjalnym, żeliwnym kociołku.

Duszonki czyli beskidzki kociołek. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszonki czyli beskidzki kociołek.

 

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 - 3 duże marchewki
  • pietruszka
  • seler (nieduży)
  • 1 - 1,5 kg podwędzanej kiełbasy
  • ok. 1 kg wędzonych, surowych żeberek (mięsnych)
  • sól, pieprz - do smaku
  • kilka dużych liści kapusty

Sposób przygotowania:

Duszonki czyli beskidzki kociołek.
Kociołek taki, to coś w rodzaju szybkowara - posiada hermetyczne zamknięcie i trójnóg, dzięki któremu można wstawić go do ogniska. Potrawy w nim przyrządzone są niezwykle aromatyczne i soczyste. Najlepsza jaką znam to grochówka (wkrótce na blogu). Kociołek wyłóż aluminiową folią i liśćmi kapusty (dokładnie, aby liście zachodziły na siebie - potrawa nie będzie przywierała do garnka). Układaj warstwami obrane i pokrojone w plastry warzywa i mięso. Możesz poszczególne warstwy nieco doprawić pieprzem i słodką papryką. Uwaga na sól, bo wędliny są słone, lepiej więc doprawić gotową już potrawę na talerzu. Całość przykryj liśćmi kapusty, zamknij szczelnie kociołek i postaw na ognisku. Masz teraz co najmniej 2 - 2,5 godziny na piwko z przyjaciółmi. Po takim mniej więcej czasie z kociołka zacznie wydobywać się tak smakowita woń, że na pewno nie przegapisz tego momentu. Teraz już tylko trzeba nałożyć potrawę na talerze, ewentualnie doprawić... i można wracać do piwka. Potrawa autorstwa mojego przyjaciela - jego "specialite de la maison"
Duszonki czyli beskidzki kociołek.
Jeżeli po otwarciu kociołka zobaczysz taki widok...
Duszonki czyli beskidzki kociołek.
... to goście z talerzami ustawią się w kolejce.

Tagi:

kielbasa