baasiaa

baasiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Duszony łosoś z zielonkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykwintna kolacja dla ukochanej osoby.

Duszony łosoś z zielonkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszony łosoś z zielonkami

 

  • 30 dkg surowego łososia
  • 10 dkg zielonek (mogą być mrożone)
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Duszony łosoś z zielonkami
Łososia oprószamy solą i dusimy przez około 5 minut na parze. Po ostygnięciu ściągamy delikatnie skórę nożem. Zielonki obgotowujemy w osolonej wodzie, po wystygnięciu kroimy w półcentymetrowe paski. Patelnię smarujemy delikatnie masłem, kładziemy łososia, na nim zielonki. Całość oprószamy delikatnie solą i pieprzem cytrynowym, a następnie przykrywamy plastrami żółtego sera i posypujemy szczyptą tymianku. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z krakersami lub grzankami.
Duszony łosoś z zielonkami
Na wstępnie uduszonym na parze łososiu układamy pokrojone zielonki.
Duszony łosoś z zielonkami
Po opruszeniu ryby przyprawami układamy plastry żółtego sera.
Duszony łosoś z zielonkami
Rybę z dodatkami dusimy pod przykryciem, do chwili rozpuszczemnia sera.

Tagi:

sery ser